T51 F2

Cooper - T51 F2 (1959)

Een korte geschiedenis van de Cooper T51 chassisnummer FII/28/59 - ex. John GUTHRIE - SA Power Tools & Equipment Co - Rhodes.

Deze auto vervoegt de Cooper Car Company als 1959 Model 1500cc Mk1V Formule II verkocht in oktober 1959 aan SA Power Tool en Equipment Co., en is uitgerust met een Coventry Climax motornummer FPF 1118.

Hoewel het register een verzending naar Zuid-Afrika vermeldt, was de SA Power Tool en Equipment Company gevestigd in Rhodesië en eigendom van John Guthrie en de auto moest worden gereden onder de Rhodesvlag.

John Guthrie schreef de auto voor het eerst in in de Lions International Meeting gehouden in Kumalo Rhodesië op 26 november 1960 en vervolgens in de 1961 Natal Grand Prix, de  Zuid-Afrikaanse Grand Prix 1961 en de Zuid-Afrikaanse Grand Prix 1962. De Grand vallen onder de FIA-regels en de auto was uitgerust met een 1500cc Alfa Romeo motor, zoals de meeste auto’s toen.

Mogelijk als gevolg van de politieke problemen als gevolg van UDI en later de veranderingen in wat later Zimbabwe werd, verdween de auto tot in 1987. FII / 28/59 werd zonder motor gerepatrieerd naar het Verenigd Koninkrijk, en het werd via Roger Sweet verkocht aan Rod Jolley die het met Sid Hoole herstelde tot zijn pre 61 Grand Prix staat met een Climax 2 liter motor.

Rod Jolley reed met groot succes tot 1996 met de auto tot die werd verkocht aan de gebroeders Duret in Frankrijk. Zij reden verder met de auto in Europese klassiekers rond in, tot het zware ongeval op de Silverstone Classic in 2004.

De auto kreeg een volledig nieuw chassis volgens de hoogste normen en werd hersteld door Rod Jolley met behoud van zoveel mogelijk originele stukken. De originele beschadigde chassis werd in twee gesneden en is bijgehouden.

De auto is zowel mechanisch als cosmetisch in prachtige staat en wordt raceklaar verkocht (ontwikkeling van raceauto / voorbereiding door Hi-Tech Motorsport Ltd). Een prachtige kans om een stuk autosportgeschiedenis te verwerven dat in aanmerking komt voor alle historische Grand Prix topevenementen.

Geïnteresseerd in deze auto?